Sector


Gemeentehuis : klik hier

Gemeente Hamme :  
Ligt aan de monding van de durme in de beneden schelde en heeft een polder landschap, er is veel natuur waar u uitgebreide wandelingen of fietstochten kan maken.  Vertrekkende vanaf de "Mirabrug" kan u langs de durmepaden alle kanten uit, richting Waasmunster of richting  Temse.  De Mirabrug, een in 2003 gerenoveerde draaibrug, kreeg haar naam via de film  Mira uit 1971.  Hamme heeft een levendig centrum met een aangenaam marktplein.  Elke Zaterdag is het hier marktdag, ook druk bezocht door mensen uit de naburige rand gemeenten zoals Hamme-Zogge, Hamme-St-Anna, Hamme-Kastel en Hamme-Moerzeke. 

Bezienswaardigheden :  Hamme heeft heel wat mooie plekjes en enkele prachtige momumenten : * De driebeukige classicistische kerk van Sint-Pieters Banden aan de markt, deze werd in 1740 volledig herbouwd, enkel de 12e-eeuwse westertoren met laatromaanse galmgaten bleef bewaard.  * Het Spaans Huis met de tuin.  * De oude Mirabrug, een draaibrug over de Durme (gerenoveerd in 2003).  * Het Gemeentehuis en De Pastorie op het Marktplein.  * De Grote Napoleon, de enige resterende windmolen in Hamme.  * De Groten Dorst, een windmolen waarvan alleen nog een afgeknotte romp rest.  * De beschermde Kapel aan het Tweebruggen plein.  * De Watermolen aan de Oude Durme, een voormalige getijdenmolen.  * Het Koning Albertplein met het monument van de onbekende soldaat naar ontwerp van beeldbouwer Karel Schuermans van 1921 heeft een zeer rijke geschiedenis (aangelegd in 1875 na de uitbouw van de spoorlijn 56 Sint-Niklaas - Dendermonde).  * Aan de monding van de Durme herinnert een monument aan Filip De Pillecyn, de illustere Hamse schrijver.  * Het Archeologisch Museum Van Bogaert-Wauters, met méér dan 5.000 voorwerpen van de prehistorie tot de 17de eeuw.  * Op het grondgebied van Hamme ligt het Lippenbroek, een experimenteel project voor het herstel van intergetijdengebieden in het Schelde-estuarium.   * In deelgemeente Moerzeke rust in de Pius X-kapel het stoffelijk overschot van priester Edward Poppe.

Ecomomie :  Er is lang een grote industriële activiteit geweest, het touwspinnen en touwslaan met de hand, dus er waren vroeger heel wat touwspinners te Hamme en de gemeente had een rijke hennep- en vlascultuur, dit in de 18 é, 19 é en de 20 é eeuw.  (bron: Pieter Francis Vermeire, 1718-1816).  Nu is er een uitgebreid industrieterein "Het Zwaarveld" met tal van bekende ondernemingen. Hamme heeft een erg centrale ligging in Vlaanderen en situeert zich op een gelijke afstand tussen de steden Antwerpen, Gent en Brussel.  Via de N41 is Hamme verbonden met het netwerk E17 en de as naar de havens van Gent en Antwerpen.  Deze uitstekende ligging heeft een grote aantrekkingskracht naar regionale bedrijven.  In Hamme zijn ruim 500 ondernemingen (vooral KMO's) gevestigd, goed voor een totale tewerkstelling van 4.500 personen.

Openbaar vervoer :  Dichtstbijgelegen NMBS-stations zijn Sint-Niklaas en Dendermonde.  Er zijn frequente verbindingen vanuit o.a. richtingen : Gent, Lokeren, Mechelen, Aalst, Wetteren en Antwerpen.  De bushaltes bevinden zich op het Marktplein (nieuwe bushalte) en op het Tweebruggenplein.  Voor gedetailleerde treinregelingen zie  http://nmbs.be 
Tel : 02 528 28 28
 


 
    
 
  LOGIN


LOKAALWEB Media
Leopold II Laan 35
9200 Dendermonde
052.20.06.62
0470.20.06.00
info@lokaalweb.be